Avui entrevistem a en Joan Artés, ferreter des de 1975 i propietari de la Ferreteria Artés. Esperem que la seva experiència et serveixi d’inspiració!
Tot va començar amb el seu pare, amb qui va aprendre l’ofici i va acabar muntant la seva pròpia botiga.
Actualment en Joan i la seva dona, Dolors Coma, gestionen la ferreteria, una botiga de barri, de les que et donen confiança i t’acompanyen al llarg de la vida.

Abans del confinament com era la situació de la teva botiga? Es notava la millora econòmica respecte a la crisis del 2008?
La situació era relativament bona donada que l’economia del negoci estava sanejada, tot i que les vendes, malgrat oferir un ampli horari, no eren gaire reeixides. De fet, es començava a notar una certa recuperació de la crisi del 2008.
Quines eines per promocionar la ferreteria a Internet utilitzaves abans del confinament? Xarxes socials, pàgina web, correu electrònic…,
Malgrat tenir-les totes a disposició, quasi no les utilitzava. Eren més aviat per a la gestió que per a promoció. La ferreteria és com la merceria, dels negocis que més referències gestionem, i, això, se’m fa molt feixuc.

En quina situació us deixa l’estat d’alarma i aquest nou context?
Negoci tancat, sense ingressos i fent front a tots els compromisos adquirits, autònoms, lloguer, proveïdors…
Com sorgeix la idea de rebre comandes “online”?
Per una necessitat. Els clients ens buscaven, venien a la botiga malgrat estar tancada. Provaven de contactar, perquè la ferreteria és la farmàcia de la llar, i quan tens un problema, cerques solucions, malgrat no ser considerats un producte de primera necessitat.

Com dones a conèixer la possibilitat de rebre comandes “online”?
Tenim a la porta de la botiga un cartell on exposem que no ens deixen atendre presencialment i que poden contactar pel meu mòbil. D’altres ens busquen per Facebook o fins i tot per Instagram.
Quines eines fas servir per rebre les comandes i com fas el repartiment a domicili?
Actualment hem creat un WhatsApp d’empresa on hem canalitzat les consultes i encàrrecs. També els que ens contacten per altres canals, els derivem a la aplicació mòbil. El repartiment el faig jo personalment a casa del client, d’aquesta manera puc comentar si és realment el que necessita.

Quan es recuperi la “normalitat”, creus que seguiràs oferint aquest servei? Penses en millorar la web per rebre les comandes com una botiga online?
Creiem que pot ser el futur del petit comerç de proximitat en comparació amb el comerç electrònic de grans empreses. Som més ràpids, més flexibles i sobretot, més personalitzats. En quan a la web, hem d’estudiar quina proposta és més adient donat que, com ja he esmentat, ens movem amb una gran quantitat de referències i gestionar-ho pot ser complicat per un negoci petit.
Com veus en Joan a la seva ferreteria ha donat un pas endavant per digitalitzar el seu negoci i acompanyar els seus clients en aquests moments de dificultat.