ID ), 'large', false ); $categories = get_the_category(); if ( ! empty( $categories ) ) { $cat_name = esc_html( $categories[0]->name ); } global $post ?>

ID);?>

term_id ) ) . '">' . esc_html( $categories[0]->name ) . ''; ?>
'; ?>

Avui entrevistem a en Lluís Marmi, propietari de la Tradillibreria, una llibreria que va néixer fa més de 15 anys i que s’ha especialitzat a donar a conèixer els llibres de cultura tradicional.

La Tradillibreria ofereix llibres molt concrets, per aquesta raó en Lluís va veure la llibreria havia de ser Transhumant, anant a diferents festivals, fires, jornades i festes de cultura tradicional i popular.

La Tradillibreria
En Lluís a la Tradillibreria.

Abans del confinament com era la situació? Es notava la millora econòmica respecte a la crisis del 2008?

Havíem fet un fort endreç de la llibreria, ja que costava creure que aquesta llibreria ambulant era viable, al 2018 i 2019 el canvi va ser radical, i molts festivals i festes ens demanaven de participar  les seves fetes, de la mateixa manera molts clients ja ens tenien com a referència i venien a buscar els llibres de la Tradillibreria, tant a les fires com a la botiga de Tona com a la nostra pàgina web. Per tant és veia clar la remuntada.

Quines eines per promocionar el teu negoci a Internet utilitzaves abans del confinament? Xarxes socials, pàgina web, correu electrònic…,

Abans de l’estat d’alarma, he utilitzat la web com un catàleg per donar a conèixer el fons editorial que podien trobar a les fires, així com les xarxes com Twiter, Facebook i Instagram, per donar a conèixer les novetats dels llibres però sobretot les festes i projectes de cultura popular i tradicional en els que participava cada cap de setmana.

En quina situació us deixa l’estat d’alarma i aquest nou context?

La primera setmana, ens va deixar totalment aturat. Per fer-vos una idea el dia 8 de març m’acomiadava dels companys que havia tingut a la Fira a Mollet de Peralada, amb un aire de melancolia, ja que érem conscients que la feina se’ns aturava com a mínim durant 15 dies. Però en menys d’una setmana vaig ser més conscient de la dimensió del problema, ja que en dos dies vaig passar de tenir programat tots els caps de setmanes des del març fins a l’octubre, a anul·lar-se absolutament tot.

Per tant hem deixava sense cap opció de poder accedir als clients i poder donar a conèixer els llibres. Per això vaig començar una campanya a través de WhatsApp, web, correus, etc., demanant ajuda i consell, i vaig començar a rebre moltes propostes (des de comandes, fins a propostes de col·laboracions en les festes i fires que s’han fet virtualment). A dia d’avui, això m’ha permès mantenir la solvència del projecte fins al mes de setembre, amb l’esperança que és recuperi alguna de les fires i que la gent es vagi acostumant cada cop més a apropar-se a la meva web.

De fet, a dia d’avui ara ja tinc clar que la venda ambulant i presencial no la podré abandonar mai, però si que aconseguiré augmentar la venda en línia. Per tant, no són el futur les noves tecnologies, però si que són una eina molt útil.

Gent a la Tradillibreria

Com sorgeix la necessitat de canviar la web?

La web que tinc fins ara és molt artesanal i molt pensada per donar a conèixer el catàleg, en canvi mancava moltes prestacions de venda (facilitat de pagament amb targeta…), i sobretot tenia l’amenaça del proveïdor que si hem passava a les noves versions perdia la possibilitat de traduir al català tota la part interna de la web, és a dir els missatges que rep el client. Per tot això, vaig decidir començar a cercar una alternativa correcta que no fos massa pretensiosa (ja que les expectatives són de ser un petit negoci sempre més), però que fos funcional i atractiva per als clients i per a mi.

Parada amb llibres de la Tradillibreria

Quan es recuperi la “normalitat”, vols potenciar el canal en línia de forma que es pugui convertir en una cosa important?

Tinc molt clar, que les noves tecnologies seran una eina més, la gent que m’hagi conegut a través de la web seguirà comprant per la web, però la gent que m’espera a les fires i festivals i que m’han donat un cop de mà molts d’ells comprant per primera vegada per la web seguiran comprant a les fires i festivals.

En tot cas el que si que canviarà és que tota la feina que he anat fent anirà agafant cada cop més un contingut artístic i comunicatiu, i espero poder donar més qualitat a la divulgació, permeten així també ser una eina d’assessorament per a les persones interessades en la temàtica i una altra plataforma de divulgació per a petites editorials i autors que aposten per publicar un llibre sobre la cultura tradicional i popular amb bona qualitat i criteri.